Gratis bezorging op Schouwen-Duiveland

oudste wijnland ter wereld?

De winter komt eraan en daarmee ook de feestdagen, onze favoriete tijd van het jaar! We zijn weer druk bezig geweest met het samenstellen van heerlijke wijnen voor pakketten, proeverij-boxen én natuurlijk de losse verkoop. Terwijl we daar middenin zaten, popte een klassieke vraag op: wat is eigenlijk het oudste wijnland ter wereld? Is het Italië, bekend door de Romeinen? Of misschien Griekenland met haar eeuwenoude wijngeschiedenis? En nee, Frankrijk – hoewel een absolute ster – moet ook even opzij stappen. Het antwoord is verrassend: Georgië! Ja..dat kleine landje in de Kaukasus met een oppervlak dat ongeveer twee keer zo groot is als Nederland. Wat maakt Georgië zo bijzonder? Nou, dat vertel ik je graag. Maar eerst een tip voor een wijn om je feestdagen mee te verrijken

De wijn afkomstig uit het Georgische Kakheti gebied met de naam “Taoba” wordt gemaakt van de druif Saperavi 2021 door Ilia Estate. De saperavi is een indrukwekkende rode wijn. De wijn heeft een stevige en aromatische geur van zwarte bessen, bosviooltjes, peper, chocolade, specerijen en vanille. Qua smaak is het een volle en krachtige rode wijn met stevige, maar ook zachte tannines in zijn lange afdronk.De oogst gebeurt met de hand en loopt van eind september tot begin november, afhankelijk van de rijpheid van de druiven. Een deel van de druiven wordt ontsteeld en ondergaat een schilweking in RVS tanks, waar ook de alcoholische gisting plaatsvindt. Het andere deel gaat met tros en al de qvevri in. Een qvevri is een eivormige, aardewerken amfora die in Georgië traditioneel worden gebruikt voor de gisting en rijping van de wijn. Voor zover bekend is dit de oudste manier van wijnmaken. Terug naar de RVS tanks, na zes weken alcoholische vergisting en schilweking wordt de wijn geperst en een deel van de wijn wordt overgeheveld naar houten vaten van verschillende groottes: 225 liter tweede- en derdejaars Amerikaans eikenhout en 5.000 liter vaten. De druiven in de qvevri blijven rijpen tot het volgende voorjaar. De persing vindt plaats in het voorjaar en vervolgens wordt de overgebleven wijn (zonder schillen, pitten en steeltjes) overgeheveld naar een schone qvevri om verder te rijpen. De uiteindelijke wijn is een blend van 100% saperavi, gerijpt in RVS tanks, qvevri, 5.000 liter vaten en Amerikaanse vaten van 225 liter.

Maar goed, terug naar de vraag: hoe kan een land als Georgië, dat vaak niet eens op de wijnradar verschijnt, het oudste wijnland ter wereld zijn?

Een stukje geschiedenis

Georgië heeft een wijntraditie van maar liefst 8000 jaar. Ja, je leest het goed – daar dronken ze al wijn toen wij waarschijnlijk nog niet eens wisten hoe we een fatsoenlijk vuurtje moesten stoken. Archeologen vonden wijnresten in qvevri’s die in de grond waren ingegraven. Deze kruiken zijn zo bijzonder dat de traditie zelfs op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staat. Fun fact: in Georgië wordt witte wijn nog steeds met schillen vergist in deze kruiken, wat resulteert in oranjekleurige wijn. Yep, Georgië is ook nog eens de bakermat van de nu zo hippe orange wines!En alsof dat nog niet genoeg is, telt het land meer dan 500 (!) inheemse druivenrassen. We kennen er misschien een paar – zoals de krachtige rode Saperavi en de frisse witte Mtsvane – maar er valt zoveel meer te ontdekken. Het is alsof Georgië een verborgen schatkist is waar niemand eerder in heeft gekeken.

Een wijnregio met alles erop en eraan

Georgië heeft vijf wijnbouwgebieden, met Kakheti als grootste en meest bekende. Dankzij de bergen, rivieren en een vleugje zeebries vanuit de Zwarte Zee, is de regio gezegend met een perfect klimaat voor druiventeelt. En de tradities? Die zijn heilig. De druiven worden vaak nog met de hand geplukt, en de wijnmakers houden de oude methodes in ere.

Waarom Georgische wijn proberen?

Omdat het gewoon fantastisch is. Niet alleen vanwege de rijke historie, maar ook door de unieke smaakprofielen en de pure passie van de wijnmakers. En zeg nou zelf, met de feestdagen voor de deur is het toch geweldig om een verhaal te hebben dat je kunt delen met vrienden en familie?Dus, terwijl je de kerstlichtjes ophangt en alvast nadenkt over een wijn-spijs combinatie (hint: Georgische wijnen passen fantastisch bij een stevige stoofschotel), vergeet niet om Georgië een kans te geven. Een land dat eeuwenoud is, maar vandaag de dag nog steeds indruk weet te maken. Cheers op traditie, geschiedenis, en vooral heel veel lekkere wijn!

(P.S. Kijk snel op onze website voor onze nieuwste Georgische aanwinst: Taoba Saperavi)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tijd voor wijninspiratie

Beste wijnliefhebber

 Van 23 april t/m 30 april zijn wij even afwezig om nieuwe wijnideeën op te doen. Vanaf 1 mei verzenden we jouw bestellingen weer met veel plezier! Dank voor je begrip en tot gauw!